Narvik og Kikinda har hatt et nært vennskapsbånd siden etter andre verdenskrig. I 2017 ble vennskapsløftet fornyet, og det har opp gjennom årene blant annet vært utallige vennskapsbesøk og utveksling av ungdommer. Starten på samarbeidet var for å hedre og minnes krigsfanger og soldater sendt fra Kikinda i tidligere Jugoslavia til fangeleirer i og rundt Narvik.
Minnesmonument i Beisfjord.
Nicola Mulryan/Narviksenteret
Bare i fangeleiren i Beisfjord var mellom 3500 og 4000 krigsfanger innom fangeleiren mellom 1942 og 1945. Bare i løpet av en fire måneders periode i 1942 døde 748 av 900 fanger.
Varaordfører Rune Ernst Østergren og Nordland Fylkeskommune reiser til Kikinda for å blant annet delta på deres markering av frigjøringsdagen, som finner sted 9. mai, og ta i mot en 2,5 meter høy terrakotta-statue Narvik kommune får i gave fra Kikinda.

– Vi har ikke bestemt hvor vi skal ha statuen, men vi skal finne en god plass å stille den ut. Vennskapssamarbeidet ble startet i etterkant av en ødeleggende krig, som en påminnelse om viktigheten av internasjonalt samhold. Nå opplever Europa igjen krig, og det er viktigere enn noen gang å bevare og styrke båndene vi har med både Kikinda og resten av våre vennskapsbyer, sier Rune Ernst Østergren, varaordfører i Narvik kommune.
– Gaven fra Kikinda kommer på et veldig fint tidspunkt. Vi jobber med å strukturere og utvikle samarbeidet med våre vennskapsbyer. Hvordan kan et vennskapsby-samarbeid se ut i dag? Det eneste vi vet sikkert, er at internasjonale vennskap og samarbeid er like viktige i dag som for tidligere generasjoner, sier Rune Ernst Østergren.
Området rundt Kikinda er naturlig rikt på leire, og produkter laget med samme leire som er brukt til å lage statuen er en lokal spesialitet.
Formålet med vennskapsbyavtaler er å fremme kulturell, kommersiell og menneskelig kontakt på tvers av landegrenser, noe som har vært et viktig virkemiddel for å styrke internasjonale relasjoner. Idéen om vennskapsbyer oppstod i moderne form etter 2. verdenskrig, som et fredsskapende virkemiddel.
Narvik kommune har i dag vennskapsavtaler med fire byer: Kiruna (Sverige), Rovaniemi (Finland), Kikinda (Serbia) og Nowy Sacz (Polen
Kommunen jobber nå for å revitalisere de eksisterende samarbeidene, og strukturere og utvikle samarbeidet.